top of page

Maker Hareketi Sönen Bir Balon Mu?


Birkaç yıl önce tüm okulların trend haline getirdiği “Maker Hareketi” son zamanlarda popülerliğini kaybetti. Bilirsiniz, bazı okullar ve öğretmenler için reklam değeri azalan şeylerin eğitsel yönü kuvvetli olsa bile, onlardan tekrar bahsedilmez.

Oysa ki hepimizin eğitim-öğretim hayatının yanı sıra gündelik yaşamında da oldukça büyük yer kaplayan üretmek, eğitimin olmazsa olmaz bir parçasıdır.

Maker hareketi, hayatımızda her zaman yeri olan yeni şeyler üretmenin kazandığı yeni isimdir aslında. Teknolojiyi kullanarak yeni şeyler üretme felsefesi barındıran maker hareketi, “ben maker’ım” diyen herkesi maker olarak kabul etmektedir.

Maker hareketi ihtişamını son yıllarda kaybetmiştir. Bunun sebebi çok fazla hazır kitlerle bağdaştırılmış olması olabilir. Bir şeyleri üretmekten kasıt aslında hazır kitlerden daha çok, elinde olanlarla yeni bir şeyler oluşturabilmektir.

Bir çok okul ve öğretmen, maker hareketindeki bu felsefeyi kaçırmıştır. Bunu avantaja çevirmek isteyen birçok firmada çeşit çeşit setleri satışa sunmuştur. Ticaret üstüne düşeni yapsa da, eğitimciler sizce uygun olanı mı yaptı?

Maker hareketi bir felsefe barındırdığı için, bu akım ancak bu felsefeye sahip olan öğretmenlerle yürütülebilirdi. Bu akımın ihtişamıyla reklam yapmak isteyen okullar ve öğretmenler, bu felsefeyi benimsememiş kişilerle yola çıktı. Bu serüvenin ardından kimilerine hazır kitler pahalı ve maliyetli gelmeye başladı, kimilerine de çok enerji gerektiren aktiviteler olarak gelmeye başladı. Sonuç itibariyle bu işin felsefesini yakalayamamış ellerde maker hareketi ışığını kaybetti.


Yeni bir şeyler üretmenin önemini bilen ve sürdürülebilirliğe önem veren öğretmenler olarak biz neler yapmalıyız?


Öğrencilerimize para harcamak yerine yeni bir şeyler üretebilmenin felsefesini vermek en önemli adımdır. En önemlisi de bu felsefeyi bizim kazanmış olmamızdır.

Atık malzemelerden ya da artık kullanılmayan malzemelerden yeni şeyler tasarlanabilir.

Bunun için internet çok önemli bir kaynaktır. Tüm dünyada insanların yaptığı çalışmalara dair örnekler barındırmaktadır. Hatta Pinterest de bu konuda ilham verici örneklere ev sahipliği yapmaktadır.

İşte sizler için birkaç örnek:

  • Hologram:













  • Marakas:

























  • Gece Lambası:













Bu resimler, internetten araştırma yaparak bulduğum ve ilham alabileceğimiz etkinliklerden oluşuyor. Öğrencilerin hayal gücü ile birleştirince ortaya çok daha harika şeyler çıkacağına eminim. Çocukları üretime dahil etmeliyiz ki gelecekte de tüketen değil, üreten bireyler olabilsinler. Tıpkı Benjamin Franklin’in de dediği gibi:

"Bana bir şey anlatırsan unuturum. Bana bir şey öğretirsen hatırlarım. Ama beni işe dahil edersen öğrenirim."

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page