top of page

Etkileşimli Kodlama Panosu


Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Kodlama Saati, 180’den fazla ülke ile birlikte ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Özellikle gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek, bu teknolojilerden maksimum şekilde faydalanmak, tüketen değil üreten bir toplum olmak adına erken yaşta algoritmik düşünme becerilerinin kazanılması önemli.


Kodlama, teknolojik harekete yön vermenin ilk adımıdır. Kod bloklarını doğru bir şekilde sıralayarak, anlamlı algoritmik bir düzene sokarak isteğe yönelik çalışmalar oluşturmaktır. Her bir kod bloğunun bir anlamı vardır ve kendisine verilen bu anlama yönelik olarak çalışır. İleri seviye kodlama uzun satırlarla yazılmış kod bloglarını içerirken, artık küçük yaş grupları için kodlama çok daha basit ve ilgi çekici tasarımlarla sunulmaktadır. Ayrıca herhangi bir bilgisayar ya da tablet cihaz ekranına gerek olmadan da kodlama etkinlikleri yapılabilmektedir.


Kodlama haftasının; bilgisayar, tablet cihazlar, bağlantısız etkinlikler ve bu amaca yönelik robotik setler aracılığı ile etkin hale gelmesi sağladık. Bunun yanı sıra okulumuzda öğrencilerin motivasyonunu arttırmak, onları heyecanlandırmak ve genel bir ambiyans oluşturmak için okul koridor, pano ve çevresinde farklı çalışmalar da planladık.

ENKA Okulları Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri olarak kodlama haftası için etkileşimli bir pano hazırlamanın, öğrencilerimiz için hem bilgilendirici hem de onların farkındalıklarının artırıcı bir yanı olduğunu düşündük. Sadece bilgi vermenin ötesinde, interaktif bir pano hazırlayarak öğrencilerin aktif olarak katkıda bulunacakları bir dizaynın daha eğlenceli ve etkili olacağına inanarak pano tasarımımızı yaptık.

Sergilemek istediğimiz kodlama haftası ile ilgili bilgileri panonun üst kısmına konumlandırdık. Panonun alt kısmına ise 4 farklı etkileşimli kodlama etkinliği hazırladık.

Öğrenciler, etkileşimli panonun başlangıç noktasında yer alan kahramanları ev görseline ulaştırmaya çalıştılar. Tasarlanan etkinliğin yollarında onları bekleyen engeller yer alıyordu. En fazla 8 ok görselini kullanarak eve ulaşmaları gerekiyordu. Hazırlanan etkinlik, bozulup tekrar yapılabilecek şekilde tasarlandı. Bunun için oklar uhu taclar kullanılarak kodlama etkinliğine yapıştırıldı. Böylelikle kolaylıkla da sökülebildi.

Hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin keyif alarak deneyimledikleri bir etkinlik oldu. Türkçe kaynak konusunda yaşadığımız sıkıntıların, biz öğretmenler paylaştıkça azalacağını biliyor ve bu etkinliği siz okuyucularımızla paylaşmak istiyoruz. Ülkemizde ve dünyada kodlama heyecanının hiç bitmemesini umut ediyoruz.

Elif Börekcioğlu & Yeşim Özen Açıl

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page