top of page

Geç Olmadan Kodla!

5-11 Aralık tarihlerinde tüm dünyada ve Türkiye’de kodlama haftası etkinlikleri düzenleniyor. Code.org öncülüğünde başlayan bu etkinlikler tüm dünyada renkli görüntülere neden oluyor. Bu etkinliklerin amacı ise kodlama ile ilgili bir farkındalık oluşturmak ve kodlamaya ilgi duyan çocukları erken yaşta keşfedebilmek. Çünkü kodlama zannettiğimizden çok daha önemli.


Biz eğitim görürken büyüklerimizden ve öğretmenlerimizden, İngilizce’nin her sektör için önemli olduğunu ve muhakkak öğrenmemiz gerektiğini sürekli olarak duyardık. Şimdi bu durum kodlama için de geçerli. Çünkü kodlama geleceğin ortak dili olarak görülüyor ve tüm sektörler için vazgeçilmez olacağı öngörülüyor. Çünkü farkında olmasak da komut verme ve makinelerle iletişime geçme çoktan evlerimizdeki yerini aldı. Mesela çamaşır makinelerini bir saat sonra yıkamaya başlamasına programlamak aslında onlara “bir saat sonra yıka” komutunu vermek ve onlarla iletişime geçmek oluyor. Gelecekte bu durum çok daha baskın bir şekilde hayatlarımızda yerini alacak.


Kodlama hayatımıza güçlü adımlarla girmeye hazırlanırken, biz eğitimciler de bunun önemini vurgulamak istiyoruz. Öncelikle kodlamanın müfredatta yer alması ve öğrencilerle kodlama faaliyetlerinin yürütülmesi çok önemli bir adım. Elbette öğrencilerimizin tümü yazılım uzmanları olmayacaklar. Ancak kodlamanın öğrencilere kattığı kazanımlar yadsınamayacak kadar fazla. Çünkü kodlama; algoritmik düşünme, analitik düşünme, alternatif yolları hesaba katma, çözüme en kısa yoldan ulaşma gibi beceriler kazandırıyor. Takdir edersiniz ki bu beceriler de tüm sektörler için vazgeçilmez unsurlardan yalnızca bazıları. Aslında Steve Jobs bu durumu çok güzel özetliyor: “Bu ülkedeki herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Çünkü programlama size nasıl düşüneceğinizi öğretir.”


Kendi ülkesi için küçük bir öneri de bulunan Steve Jobs’ın bu sözlerini tüm ülkeler üstlerine alınmalı. Çünkü kodlama yalnızca öğrencilerimizin geleceği için değil, ülkelerimizin geleceği için de çok önemli.


Peki öğrencilerimizle nasıl kodlama etkinlikleri yaparız?

Bir bilgisayar laboratuvarımız olsun ya da olmasın, kodlama etkinlikleri yapmak mümkün. Hatta kodlama eğitimine bilgisayarsız, algoritmik sıralama mantığını öğreterek başlamak çok daha etkili. Bu yüzden bilgisayar laboratuvarına sahip olsanız bile etkinliğiniz başlangıç kısmında bilgisayar veya herhangi bir teknolojik alet kullanmamanız, öğrencileriniz için daha anlaşılır bir başlangıç olacaktır.


“Bilgisayar olmadan kodlama nasıl öğretilebilir ki?” diye düşünmeyin. Aslında tüm yaşamımız sıralı olarak yaptığımız işlerden ibaret. Örneğin; kapıyı açma, pencereyi kapama, zili çalma ya da sandalyeye oturma kodlama için verebileceğiniz basit örneklerden yalnızca birkaçı. Öğrencilerinizden kapıya kaç adımda varacağınızı, kapıya gitmek için sağa ya da sola hangi yöne dönmeniz gerektiğini size söylemelerini isteyebilirsiniz. Size söyleyecekleri her bir komut, onları kodlama mantığını çözmeye bir adım daha yaklaştıracaktır.


Kodlama çalışmaları, bilgisayarsız yapılabileceği gibi bilgisayarlarla ya da tabletlerle de yapılabilmektedir. Bunun için pek çok ücretli ve ücretsiz platform ve uygulama bulunmaktadır. Code.org tarafından Kodlama Saati’ne özel olarak tasarlanan web sitesini inceleyebilir ve bu kaynaktan birçok kodlama platformuna erişebilirsiniz: https://hourofcode.com/tr/learn


Bu web sitesinde yer alan seçeneklerin hangi seviye için uygun olacağı da belirtilmektedir. Seviyelerin yanı sıra, kod blokları ile kodlama ve yazarak kodlama gibi seçenekler de yer almaktadır. Aynı zamanda bilgisayarda, Android ve iOS olmak üzere iki farklı tablet yazılımı seçeneklerinde, internetsiz veya herhangi bir teknolojik cihaz kullanmadan kodlama çalışmalarının yapılabileceği seçenekler de bulunmaktadır. Öğretmenler veya ebeveynler istedikleri seçeneklere yönelik filtreleme yaparak en uygun sonuca erişebilirler.


Aynı zamanda geçen sene kodlama haftasında yazdığım blogumda yer alan diğer platformlara da aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz:


Tablet ile Kodlamada Kullanılabilecek Ücretsiz Uygulamalar

Son zamanlarda hayatımızda daha fazla yer almaya başlayan tabletlerle de kodlama çalışması yapmak mümkün. İşte bilgisayar başına geçmeye gerek kalmadan tabletle kodlama yapmanıza imkan sağlayan ücretsiz uygulamalardan birkaç tanesini aşağıda sizler için sıraladım:

  • Box Island:

Dil: İngilizce, Türkçe

Yaş Aralığı: 9–11

Cihaz: iPhone, iPad ve iPod touch, Android.

  • The Foos

Dil: İngilizce

Yaş Aralığı: 6–8

Cihaz: iPhone, iPad ve iPod touch, Android.

  • Lightbot Hour

Dil: İngilizce

Seviye:6,7 ve 8. Sınıf, Lise

Cihaz: iPhone, iPad ve iPod touch, Android, Web site.

  • ScratchJr

Dil: İngilizce

Yaş Aralığı: 6–8

Cihaz: iPad, Android.

  • Kodable

Dil: İngilizce

Yaş Aralığı: 6–8

Cihaz: iPad, Android, Web sitesi.

  • Tynker

Dil: İngilizce

Yaş Aralığı: 9–11

Cihaz: iPad, Android.

  • Daisy The Dinosaur

Dil: İngilizce

Yaş Aralığı: 6–8

Cihaz: iPad

  • Cargo-bot

Dil: İngilizce

Seviye: Ortaokul ve Lise

Cihaz: iPad, Android


KAYNAK: http://www.egitimveegitim.com/soz_egitimcilerde/2446-h_yesim_ozen.html



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page