ROMA MAKER FAIRE NASILDI?
Tüm makerların ya da “maker ne demek?” diye merak edenlerin uğramak istedikleri bir yer Maker Faire. Ülkemizde de düzenlenmekte olan bu fuar, “kendin yap” kültürünü destekliyor ve insanları tüketmektense üretmeye yönlendiriyor. Felsefesi aslında hepimizde doğuştan olan bir kavram. Evet, belki bir o kadar da tüketen bir topluluğuz ancak kendi işimizi kendimiz yapmayı da seviyoruz.
Peki kendin yap felsefesinden beslenerek yola çıkan maker hareketinin Roma’da gerçekleşen ve Avrupa’nın en büyüğü olan fuarı 4. Roma Maker Faire nasıldı? (Bu arada döndükten sonra en çok duyduğumuz soru olduğu için blog yazısının başlığını bu soru yapmanın mantıklı olacağını düşündük.) Ülkemizdeki Maker Faire’den farkı neydi? Şimdi tüm aklınızdaki soruları cevaplayacağız. Öncelikle size aşağıda yer alan videoyu izlemenizi öneriyoruz.
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki muazzam büyüklükteydi. Tam 7 büyük alandan oluşuyordu ve her bir alanın kendisine özel konsepti vardı.

Bu alanlar; genç makerlar (young makers - okul alanıydı), hareket (drones, mobility), robotlar (energy, health, robotics, science, sport, universities), üretim (3D printing, architacture, craft, fablab, fashion, furniture, jewels, new manufacturing, materials, recycling, wearable - bu alandaki en ilgi çekici nokta maker gelinlikti), etkileşim (electronics, games, home automation, industry 4.0, VR), yemek-müzik-sanat (agriculture, art, food, gardneing, müsic) ve Işık ile Karanlık (Conferences, Light & Darkness) şeklindeydi. Aşağıdaki fotoğrafta bulunan yer de Young Maker kısmından bir karedir. Bu şekilde 7 farklı alan olduğunu düşünün.

Bu alanlarda birbirinden farklı ürünler var. Maker ürünlerine doyuyorsunuz ancak bunun yanı sıra bir sürü farklı ürünün sergilendiğini de görüyorsunuz. Bizim, ülkemizde yapılan Maker Faire etkinliği ile arasında olan şu farkı çok dikkatimizi çekti. Ülkemizde yapılan bu fuar daha çok eğitim ağırlıklı gidiyor. Eğitim ile iç içe ya da tek çaba eğitime entegre edilmesi gibi gözüküyor. Ancak Roma Maker Faire’de maker kültürünün tüm halka yansıdığını, bunu yalnızca eğitim dünyasına değil tüm hayatlarına entegre ettiklerini görebiliyorsunuz. Bunun en büyük kanıtı olarak biraz önce bahsettiğimiz 7 devasa alandan yalnızca bir tanesinde okul çalışmalarının sergileniyor olması gösterilebilir zannediyoruz ki. Bu arada okul çalışmaları dediysek de öyle hafife almayın. Robot tasarlayan mı istersiniz, matematik formülünü modelleyen mi yoksa kendi ses sistemini yapan mı? Örneğin yandaki resimde yer alan robot bir öğrenci çalışması ve joystik ile bir kukla gibi hareket ettirilebiliyor.

Aynı zamanda bizim Maker Faire’lerimizde olduğu gibi ürün tanıtımları da yer alıyordu. Aşina olduğumuz bir çok ürün olduğu gibi, hiç bilmediğimiz ürünler de vardı.